
Unul dintre cele mai importante lucruri in viata noastra este alimentatia.
Este carburantul nostrum care ne ajuta sa bagam viteza si calitate zi de zi. Daca acest carburant este calitativ prost asa va fi si energia noastra. Jamie Oliver este un revolutionar in materie, un om care a demonstrat ca e simplu si gustos sa te hranesti sanatos si mai ales a inteles ca educatia se incepe de la varste fragede asa ca s-a adresat prin diverse programe scolare, copiilor. Cum Romania este o tara cu o bucatarie foarte complexa si bogata, Raluca Vasile a considerat ca pionieratul lui Jamie trebuie sa fie present si la noi, asa ca… o lasam pe ea sa va povesteasca despre planuri si idei pline de bun gust:
1. Raluca, ideea de a activa in scoli la Saptamana Altfel ni se pare o idee geniala! Cum ti-a venit?
Am inceput inca de acum 3 ani de cand am devenit ambasador Food Revolution, program de educatie alimentara initiat de Jamie Oliver la nivel global si implementat cu succes in multe tari, iar in cateva deja este program guvernamental, in SUA, UK, Australia, Brazilia sau Mexic. Necesitate acestui program este data si de cresterea alarmanta a numarului de copii supraponderali sau cu probleme de greutate datorita alimentatiei precare sau lipsta de vegetale si proteine, si prea bogata (ratia zilnica este depasit de 3 ori la nivel global) in dulciuri si junk food. Obezitatea si bolile de alimentatie asociate, care apar in copilarie se agraveaza la adulti si reduc considerabil calitatea vietii. Noi militam pentru un stil de viata echilibrat, bazat pe legume, proteine, seminte, lactate, iar dulcele recomndat ca gustare si preponderent din fructe sau miere.
Programul Food revolution are ca obiectiv principal, introducerea orelor de educatie alimentara practica (nutritie+ateliere de gatit) ca materie obligatorie in scoli. Tot in 2013 am initiat si campania „Scoala de nutritie si stil de viata sanatos” alaturi de Selgros Romania, un proiect in care mai multi ambasadori Food Revolution cu specializare in nutritie si/sau gastronomie din toata tara merg in scoli si gatesc cu copiii. Este deja un proiect pe care il desfasuram cu avizul Ministerului Educatiei MENS in Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Cluj, iar de anul viitor vrem sa ajungem cu el in cat mai multe orase.
2. Ai intampinat greutati cu autoritatile la acest capitol?
Ca in orice proiect pionierat sigur ca am intampinat si reticenta din partea directorilor de scoli, neobisnuiti cu un astfel de program, nou in Romania. Am gasit insa deschidere pentru a implementa proiectul si a „intra” cu ingrediente si ateliere de gatit in scoli in cadrul programului Scoala Altfel, caci decizia este a comitetelor de parinti care pot propune noi activitati si aproba impreuna cu comitetul director al scolilor.
3. L-ai cunoscut pe Jamie Oliver? Noi suntem fane ale retetelor si programelor lui, dar cred ca e foarte interesant si la nivel personal.
Food Revolution este o comunitate internationala de ambasadori voluntari, care interactoneaza direct si ocazional suntem invitati in UK la evenimente unde este si Jamie prezent. Nu l-am cunoscut personal, dar am interactionam frecvent in mediul online. Este foarte receptiv la sugestii, un om modest si care isi doreste schimbarea in bine. Ne-am dori sa vina in Romania pentru a schimba anumite mentalitati si perceptii. De exemplu, atelierele in scoli s-ar putea desfasura mai usor daca am avea cantine sau Sali de mese dotate, iar asta i-ar face si pe copii mai receptivi. Orice activitate sau aliment pe care un copil il cunoaste mai bine si invata sa-l pretuiasca este un castig. Va invata sa il consume mai des, sa il pretuiasca, sa nu risipeasca, sa incerce noi retete, sa descopre gusturi si arome noi, asa cum ne propunem noi cu un alt proiect, o scoala de gatit pe care am deschis-o recent: AromaKitchen, un „laborator de gusturi si arome” ce include lectii de nutritie, gatit si experiente gustativ-olfactive.
4. Ai in titulatura o sumedenie de specializari? Cand ai apucat sa le faci pe toate?
Gusturile si aromele m-au fascinat mereu si mi-am dorit sa inteleg chimia dintre ele. Eu sunt de mai bine de 15 ani consultant in branding senzorial si de 7 ani antreprenor, creez branduri pentru altii si de cativa ani si pentru mine, dezvolt arome personalizate personalizate personale, comerciale sau de ambient. Eu sunt om de creatie si imi place sa explorez mereu, sa aflu lucruri noi si sa le aplic in ce fac pentru a imbunatati viata oamenilor.
In 2012 am avut o perioada mai lejera si am facut toate lucrurile pe care mi le doream, dar le-am amanat mereu din lipsa de timp: am facut o scoala de nutritie, un curs de bucatar cu specializare in bucatarie frantuzeasca, numeroase calatorii si cursuri de winetasting, gastronomie, parfumerie, aromaterapie,yoga, ayurveda, mi-am facut un blog culinar si am inceput sa povestesc aceste experiente senzoriale.
Nu cred in titulaturi gen coach, dar imi place cum suna antrenor de gusturi si arome, si cred ca iubirea si creativitatea sunt totul. Eu de fapt ma joc serios impreuna cu ei J Eu asta fac cu copiii si imi place, cu atat mai mult cu cat ii vad incantati si bucurosi de ce iese din mana lor. Parintii raman mirati cum de copiii incep sa manance patrunjel, ridichi, brocoli sau conopida in combinatiile pe care le descoperim impreuna, si invata atatea lucruri pe care la scoala nu au de unde sa le invete.
Cred ca educatia alternativa este un fenomen complex,parte din educatia de baza si cultura generala, iar educatia alimentara senzoriala prin gusturi si arome schimba perceptii, vieti chiar si ii apropie pe oameni in genere.
5. Povesteste-ne un pic despre Food Revolution Day si evenimentul pe care il organizezi.
Food Revolution Day este ziua mondiala in care se celebreaza bucuria de a gati prin evenimente globale si ateliere in care invatam sa mancam sanatos dupa cateva retete studiate si propuse chiar de Jamie Oliver. Noi o sarbatorim prin ateliere de gatit in scoli pe 19 mai si pe 20-21 mai intr-un eveniment gratuit de familie la Gradina Verona.
Tema evenimentului de la Gradina Verona este #RasfatulResturilor si focusul este pe alternative la junk food si solutii pentru risipa alimentara care este de 80% din ceea ce cumparam in acest moment. Vom avea ateliere de clatite – healthy way propuse de Jamie si variante reintepretate de catre ambasadorii nostri, invitati speciali si VIP. Vom mai pregati burgeri artizanali si pentru ca avem si tematica de responsabilitate pe risipa alimentara, a 2-a zi pe 21 mai o supa foarte gustoasa #DiscoSoup (tema international a Slow Food International) din legume urate si cateva idei de preparate slow food, realizate cu ajutorul partenerilor nostri.